Een paard dat moet leren loslaten

Al gedurende een aantal weken komen mijn collega Sandra en ik tijdens ons sportmassage werk steeds eenzelfde soort geval tegen…  Een paard dat moet leren loslaten. Dan kun je denken aan een paard dat veel spanning opbouwt doordat het flink getraind wordt, maar ook paarden die zich een bepaalde houding hebben aangemeten omdat alleen die houding pijnloos is en zich dus vasthouden op bepaalde plekken in het lichaam. In de meeste gevallen is het vrij snel opgelost, maar dit is niet altijd het geval.

Soms word er aan mij gevraagd eens te komen kijken bij een paard dat een probleem heeft of in acute gevallen zoals kreupelheid. Ik vertrouw dan vaak op mijn gevoel als ik ga onderzoeken of het een spier gerelateerd probleem is en ik er dus iets aan kan doen, of juist niet. Ik vind het belangrijk om ook te kunnen verwijzen naar een andere professional. Uitdaging is hier natuurlijk wel om andere professionals te kunnen vinden waarmee je op een lijn zit, of waarbij ik in ieder geval het idee heb dat ze weten waar ze over praten.

Uiteraard ontstaan er weleens verschillen in mening, zowel bij klanten als bij andere professionals, dat is geen probleem. Ik vind het belangrijk voor mezelf en voor de mensen om me heen, dat ik mijn mening kan onderbouwen. Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat je moet blijven luisteren naar wat er gezegd wordt, dat je goed moet kijken naar je paard en wat hij je nou echt vertelt. Wat is de waarheid namelijk waard als je paard zich er niet goed bij voelt?

Terugkomend op een sportmassage behandeling bij een paard dat niet gemakkelijk loslaat dat is lastig masseren! Samenwerken met het paard en proberen duidelijk te maken dat het beter is om los te laten is ook mijn taak als masseur. Natuurlijk lukt het niet altijd meteen om door te dringen tot ieder paard, omdat ieder paard ook weer anders is, net als bij ons mensen. Toch lukt het eigenlijk altijd om een behandeling positief af te sluiten. Zoals het hoort. Soms moet je wat improviseren, soms moet je een beetje aanpassen, maar ook… zelf loslaten.

Daniëlle Dols
www.hippia.nl

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.