Is een ouder paard nog geschikt om te leren voor de koets te lopen?

Welkom onze nieuwe blogger Theo van der Velden, zelfstandig meninstructeur.

Een paardeneigenaar, die al een mencursus had gevolgd, kwam bij me met de vraag of het mogelijk was een 17-jarig paard het mennen nog te leren. Hij vertelde daarbij dat het oudere paard nogal een “hete” was, maar wel redelijk verkeersmak. Verder vertelde hij dat ze tijdens een buitenrit bijna niet te “houden” was en wilde daarbij zeker ook niet stilstaan. Ook wilde ze bij een stoplicht niet wachten (stilstaan). In de manege, in de buitenbak en op wedstrijden deed ze alles goed.

Hij wilde een eerlijk antwoord op de vraag of ik een reële kans zag om van het paard een vertrouwd menpaard te maken waarmee hij fijne buitenritten kon maken.

Een uitdaging dus, waarbij de eigenaar zonder dat hij het wist met zijn eerlijke informatie het waarschijnlijke probleem, de oorzaak en de oplossingsrichting al aangaf. Ik reageerde dus positief op zijn vraagstelling en ben aan het werk gegaan. Het eindresultaat was een tevreden eigenaar/menner en een prima ouder menpaard.

Wat was nu het probleem?
Het paard had jaren niet onverdienstelijk wedstrijden dressuur gelopen, maar als de amazone die het paard altijd bereed een buitenrit maakte in de natuur of moest wachten bij een stoplicht werd ze angstig. Die angst bracht ze over op het paard, waarschijnlijk door de teugels stevig aan te trekken, haar zit te veranderen, teveel haar angstige stem te laten horen, enzovoorts.

Buitenritten voor de koets
Kortom, het betuigen in een veilige vertrouwde omgeving ging prima. In de rijbak liep ze als snel correct voor de koets. Het was tijd voor een buitenrit, waarbij angst niet aan de orde was en op een paardvriendelijke manier stond het dier in de derde buitenrit rustig drie minuten stil op een bospad. Ook het stilstaan voor het stoplicht was als snel geen probleem meer.

De merrie liep na 14 menlessen veilig voor de koets. Ze startte daarmede een nieuwe carrière in haar leven na vele jaren actief te zijn geweest in de dressuursport.

Conclusie
Het is meestal wel mogelijk een ouder paard nog te leren voor de koets te lopen (te betuigen), ook als er een probleempje ingeslopen is.

Theo van der Velden
Mencursus.nl

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.