Winter & nieuwjaar!

Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent voor nu dat we volop in de winterperiode zitten. Voor mij betekent dit dat ik bijna niet kan trainen met een van de paarden die ik rij. Vreselijk vind ik dat. Natuurlijk maakt dit wel dat je heel inventief kunt zijn om toch je paard beweging te geven, naast de weidegang. Een rondje stappen door het veld, buitenritje in het bos en meer van dat soort dingen. Als je niet in de buitenbak aan het werk kunt, moet je iets anders verzinnen! Toch is dat niet hetzelfde als trainen voor een wedstrijd en als je ambities hiervoor hebt, ben je genoodzaakt om naar een binnenbak toe te gaan.

Frustraties komen vaak net iets meer naar voren in de winter. Als je paarden hebt die met een deken op staan, hebben deze vaak op een bepaald moment genoeg van dat gefrunnik aan hun lichaam. Soms worden paarden enorm fris, soms juist een tikje depri en hebben geen zin. Hou een beetje in de gaten wat je paard nou echt leuk vindt. Ik weet bijvoorbeeld van een van de paarden die ik train, dat hij het heerlijk vindt om zonder deken eens lekker rond te rennen. Dat hoeft maar 10 minuutjes te duren, maar dan kan hij weer even ‘er tegenaan’. Andere dingen om bijvoorbeeld je paard bezig te houden op stal of buiten is een hooinet met kleine gaatjes (slowfeeders) of een leuke jollybal om mee te spelen.

Positief blijven is belangrijk, zeker in een toch al wat sombere periode als de winter. Als je dan toch binnen zit kun je in ieder geval al eens goed nadenken over alle leuke dingen die je in 2013 wil gaan doen. Misschien een keer meerijden met een Enjoy the Ride bij jou in de buurt? Of ga je ook naar de Bit trainingsdagen in begin januari? Anders is het ook wel leuk om een workshop of cursus te gaan volgen of een clinic bij te wonen over een onderwerp dat jou aanspreekt. Natuurlijk wel met paarden als onderwerp!! ;-) Er zijn best veel mogelijkheden om paardenactiviteiten uit te voeren in ons Nederland. Denk er alvast eens over na en schrijf je alvast in als dat mogelijk is. Voorpret noem ik dat!!

Voor nu wens ik jullie allemaal een hele fijne jaarwisseling. Als je binnen zit denk eens na wat voor leuke dingen je hebt meegemaakt afgelopen jaar en wat je in het komende jaar gaat ondernemen om nog meer te weten te komen over onze edele vrienden! Geniet er van.

Daniëlle Dols
www.hippia.nl

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.