Kennis delen

Paradepaard is trots op de 1e blog van onze gast-blogger Daniëlle Dols van Hippia.nl 

We zitten met z’n allen echt in een tijd waarin kennis delen centraal staat, ook in onze paardenwereld. Steeds meer mensen komen uit hun eigen vertrouwde schulpje en gaan eens luisteren en kijken naar wat andere ruiters en eigenaars doen. Wat mij betreft een top ontwikkeling. Ik denk dat goed luisteren en kijken naar anderen een manier is om altijd te blijven leren.

Denk maar eens na als je op een wedstrijdterrein staat of ergens op een pensionstal en je ziet alle verschillende mensen langs rijden. Iedereen doet het anders en dat is ook prima. Er zijn namelijk veel verschillende soorten mensen en net zoveel verschillende soorten paarden. De ene aanpak werkt voor de één wel en voor de ander niet. Welke is dan beter? Ik zou het niet durven zeggen. Zolang het maar binnen bepaalde grenzen valt, waarbij ik wil nuanceren dat ik absoluut tegen geweld ben.

In de ideale wereld zou iedereen openstaan voor andere invloeden. Toch moet ik zeggen dat mensen vaak allergisch reageren op deze uitspraak en dan vooral op het woord ‘openstaan’. Terwijl het niet betekent dat je jouw eigen ideeën uit het raam gooit! Het betekent juist dat je luistert zonder te oordelen.

Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat ik gezien wordt als iemand met een uitgesproken mening, zeker wat betreft het trainen van paarden. Je kunt me naar alles vragen, ik geef graag antwoord naar hoe ik de dingen zie. Toch ben ik iets milder geworden in de afgelopen jaren. Het delen van kennis heeft me geleerd dat ik kan luisteren naar anderen zonder oordeel, omdat het best kan zijn dat er iets gezegd wordt waar ik iets mee kan. Zelfs al zou ik het ergens niet mee eens zijn, het is niet het belangrijkste om dat te zeggen. Het belangrijkste is luisteren en de dingen eruit halen waar je wel iets mee kunt.

Ik ben heel blij met initiatieven als abouthorses.tv en e-quine.com waar op een heel interactieve manier kennis word gedeeld. Het betekent ook dat er een groot bereik is voor deze kennis. Voor iedere paardenliefhebber is er wel een cursus te vinden op een van beide websites. Of het nu gaat om voeding of training, er is voor ieder wat wils.

Wat ik heel leuk zou vinden is dat er ook regionaal platforms gaan ontstaan die samen met ondernemers uit de regio gaan samenwerken om kennis te delen. Je ziet dat er al meer en meer activiteiten en evenementen worden georganiseerd die gericht zijn op kennis delen. Juist om mensen persoonlijk te kunnen ondersteunen lijken die regionale platforms ideaal. Voordeel van regionaal opereren is die persoonlijke begeleiding. Sommige problemen of vragen van paardenliefhebbers
kunnen niet digitaal opgelost worden en draaien niet alleen om educatie, maar ook om persoonlijke ontwikkeling. Inzicht en kennis voor de paardeneigenaar kunnen een enorme verbetering betekenen in het welzijn van onze paarden. En laten we eerlijk zijn… daar draait alles toch om?!

Daniëlle Dols
www.hippia.nl

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.