Vitaminespuiten voor het paard, zinvol of onzin ?

Heel blij zijn we met de nieuwe blogger op Paradepaard.nl. Sjoerd Smeets is eigenaar van de webshop Peerke Ruitersport en zijn 1e blog gaat over vitaminespuiten. Veel leesplezier!

De meningen over de vitaminespuiten voor paarden lopen nogal uiteen. Maar wat is nou het nut van een vitaminespuit? Onlangs werd de Equivital Pasta genomineerd voor product van het jaar, en nu werd ik toch wel nieuwsgierig. Een paar dagen geleden kwam ik toevallig in gesprek met een dierenarts en vroeg hem naar het nut van dit soort middelen.

Een paard haalt normaal al zijn vitamines en mineralen uit zijn voeding, in de zomer komen de meeste paarden meer op de weide en in de winter gooien we dat ineens om. Het paard staat meer op stal, komt overdag buiten in een paddock of een weide waar bijna geen grassprietje meer te vinden is. Om dit aan te vullen gaan we meer hooi voeren, echter zit in hooi veel minder vitamines dan in vers gras. Er ontstaat dus een tekort aan bepaalde vitamines.

Nou willen we allemaal het beste voor ons paard en gaan dus opzoek naar opties om deze vitamine aan te vullen. Op de markt zijn diverse middeltjes te krijgen.. Poedertjes voor door het voer, Vloeibare versies die je door het drinkwater kunt mengen, vitaminespuiten en nog veel meer…

Het paard helemaal volstoppen met deze middelen heeft geen zin, dan ontstaat er een overschot aan vitamines in het paardenlichaam, en gaat het lichaam deze afbreken, zonde van het geld dus. Maar wat dan wel ? Een vitaminespuit bevat diverse vitamine en mineralen in kleine hoeveelheden. In de meeste gevallen precies genoeg om net dat beetje aan te vullen wat het paard in de winter zou missen.

Ons advies : Ieder paard 1 vitaminespuit per maand zolang de “R” in de maand is.
Denk wel na over de dosering, de vitaminespuit is een soort ontworming spuit, een shetlander heeft niet zoveel nodig als een Haflinger of KWPNer.
Als voorbeeld nemen we de Equivital Pasta van Sectolin, deze spuit bevat 25 doseringen welke je met een draairing kunt instellen. 25 doseringen is goed voor een paard van 500 tot 600 kilo.
Een pony van 300 kilo heeft dus de helft nodig, en de shetlander van 150 kg. Heeft genoeg aan 7 doseringen.

Mocht je na het lezen van deze blog nou die vitaminespuiten eens willen proberen voor 7,50 kun je bij Peerke Ruitersport de Equivital Pasta, Vitasporal Horse en de Vitaject bestellen!

Sjoerd Smeets
Peerke Ruitersport

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.