Toppaard rijden, no pain, no gain?

Toen mij vorige week gevraagd werd of ik het toppaard van een klant wilde rijden, dacht ik: natuurlijk! Wauw! Maar toen ik er vanmorgen op zat dacht ik: “Jeetje waar is mijn conditie?! Dit is genant!” Nu kan ik erom lachen, alhoewel ik een beetje spierpijn zal hebben…

Grappig is eigenlijk dat ik nog niet echt vaak op een paard heb gereden dat op zo’n hoog dressuur niveau getraind is. Ik heb heel wat paarden onder mijn zitvlak gehad, maar toch nooit echt een dressuurpaard dat hoger dan Z2 is gestart. Misschien hebben jullie met mij samen wel het idee dat het steeds lichter en gemakkelijker wordt naarmate je in een hogere klasse rijdt. Lichter en gemakkelijker van voren (in de mond) is denk ik zeker ook nodig, maar lichter en gemakkelijker in de zin van je hoeft minder te doen: NEE! Natuurlijk ben ik me er van bewust dat ik nu ook niet echt een goede conditie heb en dat ik hier en daar een kerstkransje te veel gegeten heb, maar ik heb me toch even achter mijn oor gekrabt. Die oprichting en die opwaartse energie verkrijgen, dat kost ook energie! En echt niet alleen van het paard. Meer respect nu voor die fantastische ruiters die op het hoogste niveau rijden en ons het idee geven dat het lekker vanzelf gaat.

Ik vind het toch ook wel lekker om mezelf te pushen tot ik denk dat het niet verder gaat, want dan weet ik dat het toch nog wel een beetje verder kan. Dan heb ik het gevoel dat het luie zweet eruit komt en dat vind ik wel heel bevredigend.

Er zijn tegenwoordig ook meerdere initiatieven die ons ruiters en amazones wijzen op onze eigen fitheid. De gedachte dat het paard alles moet doen is echt weg, we moeten onszelf ook optimaal trainen zodat we het beste uit elkaar kunnen halen. Denk even aan Fit te Paard die al op een aantal locaties in Nederland ruiters helpen om fitter te worden, maar ook het nieuwe initiatief van Horses.nl en ECO coach in samenwerking met Adelinde Cornelissen. Zij hebben het Adelinde Training Center opgericht, waarbij het mogelijk wordt voor alle ruiters om thuis aan de slag te gaan door middel van filmpjes. Je wordt lid, kunt zelfs accesoires bestellen – zoals een gymbal – en je gaat aan de slag. Een heel slim initiatief, helemaal van deze tijd!

Dus wat mij betreft gaan we allemaal lekker die kerstkransjes, oliebollen en wafeltjes eraf trainen, zowel op als naast onze lieve, trouwe viervoeter! De titel zegt het al: no pain .. no gain! Maar laten we het wel leuk houden. ;-)

Daniëlle Dols
Hippia – sportmassage en hippische evenementen

Nog meer paradepaardjes...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.