KNHS dressuur

Een 0 (nul) op je protocol in de KNHS dressuur

Layla heeft met haar pony Mufasa het weekend 20 januari 2018 een KNHS dressuur wedstrijd gereden op de Capelse manege. Bij de 1e proef heeft ze 1 winstpunt gereden (strenge jury), de 2e helaas niet. Dit komt omdat de jury haar op de 2e proef een 0 (nul) heeft gegeven voor oefening 5: C-X-C Grote volte en na enkele drafpassen het paard de hals laten strekken.

Eerlijk gezegd wist ik niet dat dat kon, een 0 geven?! Ze heeft toch de oefening gedaan. Misschien niet zo goed, maar dan geef je toch geen 0?

Ten en 1e zijn we gelijk gaan vragen aan de jury mevrouw B. Collignon waarom ze een 0 (nul) heeft gegeven voor deze oefening. Mevrouw B. Collignon gaf aan dat ze in proef B3 die ze daarvoor had gereden het hals strekken ook al niet goed had laten zien, toen had ze een 4 gegeven met de opmerking Amper getoond. De jury Mevrouw B. Collignon vertelde dat doordat het in de B3 al niet goed was, ze daarom in de B4 een 0 heeft gegeven. Nu is het zo dat een jury dit niet als reden mag geven, de jury moet elke proef apart beoordelen!

Toen mijn dochter de proef B3 had gereden en de bak uit kwam zie ik nog tegen haar dat hals strekken niet goed was en dat ze dat in de B4 beter moest doen. En dat deed ze, in de B4 was het beter (nog niet goed, maar wel beter). Toen ik dit vertelde aan de mevrouw B. Collignon gaf zij aan dat ik geen jury ben en zij wel.

Ten 2e begon ze nog tegen mijn dochter te vertellen dat nageeflijk, stelling en buiging beter moet. En dat als ze dat nog niet goed onder de knie heeft dat ze dan beter BB kon starten. We weten dat dit beter kan, maar de pony is pas 4 en voorlopig doen ze het erg goed. Want ze hebben al 18 winstpunten in de B en zijn dus L1 start gerechtigd. In december 2018 heeft ze nog meegedaan aan de Kringkampioenschap Kring Noord, Rijn en Gouwe waar hoge punten had (en eigenlijk Kringkampioen in de B was, maar 2e doordat de L1 werd meegenomen in de uitslag).

Ten 3e kan je naar mijn mening kan je geen 0 geven als iets wel is uitgevoerd. Het is onmogelijk dat alle aspecten van die oefening niet goed waren. De volte was goed, het hals strekken minder. Je moet de oefening niet hebben uitgevoerd of je paard/pony moet er minimaal helemaal vandoor gaan om een 0 te geven, toch?

Ten 4e vind ik dat als een jury een 0 (nul) geeft in de B Pony Jeugd categorie hij of zij geen goed signaal afgeeft aan de sport. Eenmaal thuis was mijn dochter verdrietig door de 0 op haar protocol. Wat ik ook heel goed kan begrijpen!

Beoordeel zelf. Proef B3 oefening 5: C-X-C Grote volte en na enkele drafpassen het paard de hals laten strekken / in de video op ongeveer 1 min. Op de 1e helft van de volte laat ze niet goed de pony de hals strekken, maar na de x zakt hij toch iets en in de hoek zie je dat de teugels langer zijn. De oefening is misschien niet voldoende, maar ook geen 0.

Nog meer paradepaardjes...